Granen
volkoren graag!
De winkelschappen staan vol met hippe granen als bulgur, quinoa en – helemaal terug van weggeweest – havermout. Ze zitten vol met vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Kies als het kan voor producten met een volkorenvariant. Volkorenproducten zijn namelijk gemaakt van hele (vermalen) graankorrels en bevatten de meeste vezels. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 30-40 gram vezels te eten, met name afkomstig uit volkoren graanproducten, groenten en fruit. Vezels zorgen ervoor dat je darmen optimaal werken en ze dragen mogelijk bij aan een gezond gewicht omdat je langer een vol gevoel houdt. Bovendien verminderen vezels de kans op hart- en vaatziekten.
Brood is een belangrijke bron van koolhydraten en jodium. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Als brood volkoren is, moet dit op het etiket staan. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met moutextract of gekarameliseerde suiker maar dat geeft weinig extra voedingsstoffen. ‘Hoe donkerder het brood, hoe gezonder’ klopt dus niet. De kleur van het brood zegt niks over de voedingsstoffen die erin zitten.
Granen zijn goed voor je. Kies vooral voor volkoren, dat is de gezondste variant.
Tip
Voor extra (lekkere) vezels: strooi een handje havermout en wat vers fruit door de yoghurt.
3x goede granen
- Vervang witte en bruine boterhammen door volkorenbrood.
- Voor de afwisseling kun je, in plaats van volkorenboterhammen, af en toe havermout of muesli met kwark als ontbijt nemen. Het zijn even goede volkoren graanproducten. Wel is het zo dat brood als enige jodium bevat. Dat heb je nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
- Neem volkorenpasta, bulgur of zilvervliesrijst bij de warme maaltijd.
Weetje
Quinoa staat in de winkelschappen naast granen als rijst en couscous, maar het is eigenlijk zaad.
Share