Tijd voor een

snack

Het klinkt zo onschuldig: even een tussendoortje. Maar ongemerkt kunnen ze voor heel wat extra kilo’s zorgen. Wat mag dan wel?

Tip 1

Tussendoor eten is prima, maar neem er dan ook even de tijd voor. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld langs de koektrommel loopt en gedachteloos een koekje meepikt en opeet.

Tip 2

Een goed tussendoortje bevat weinig calorieën en veel goede voedings­stoffen. Kies het liefst vaak voor groente of fruit.

Tip 3

Water, thee en koffie zonder suiker en melk zijn de beste keuze. Wil je een keer frisdrank of sap, kies dan voor een variant met minder of zonder suiker. Het Vinkje op de verpakking kan hierbij helpen.

Tip 4

Smoothies zijn hip en trendy maar het eten van vers fruit en verse groente is beter. In de drankjes zitten vaak minder vezels. Hierdoor raak je minder snel verzadigd waardoor je snel weer trek krijgt.

Tip 5

Wil je ‘echt’ snacken? Neem dan iets kleins zoals een koekje of stukje chocola. Neem de helft van een snack of pak maar één koek of chocolade-reep, ook al zitten er twee in de verpakking.

Tip 6

Spreek met jezelf een moment af waarop je een tussendoortje neemt: bijvoorbeeld bij de koffie of thee om 10.30 uur of 15.00 uur.

Tip 7

Naar je werk, de school of de sportclub? Stop dan geen koekjes in je tas, maar fruit, snackgroenten, een volkoren mueslibol, een handje noten of een belegde volkoren­boterham.

Kleine tussendoortjes

1 waterijsje

50 kcal

1 winegum

18 kcal

1 rijstwafel

30 kcal

1 speculaasje

33 kcal

1 klein stukje chocolade

27 kcal