Hollandse

Helden

Weetje

Verse peulvruchten worden op dezelfde manier bewaard als verse groente. Gedroogde peulvruchten kunnen het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden.

Veel hollandser dan de boon wordt het niet. Het grootste deel van de peulvruchten dat in de winkels ligt, wordt geteeld op eigen bodem. En dat geldt niet alleen voor de welbekende witte en bruine bonen, ook de exotisch klinkende rozijnerwten, kieviets-bonen, lupine en fenegriek komen ‘gewoon’ uit Nederland. Lekker duurzaam dus.

Gezond

Peulvruchten zijn gezond. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan eiwitten, B-vitamines, ijzer en andere mineralen. Dat maakt ze een goede vleesvervanger. Ze zijn bovendien enorm vezelrijk. Goed voor de darmen dus.

Goed voor 't milieu

De milieubelasting van bonen is vele malen lager dan van vlees: Er wordt voor de teelt tot drie keer minder broeikasgas uitgestoten en tot vier keer minder land gebruikt. En in tegenstelling tot vlees bevatten ze nauwelijks verzadigd vet en veel voedingsvezels.

Peulvruchten zijn in te delen in 5 groepen

  • Verse peulvruchten: doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband
  • Gedroogde of geconserveerde peulvruchten: bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, kievitsbonen, lima-bonen, linzen, rode- en zwarte nierbonen (kidneybonen) en spliterwten
  • Kiemgroente: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé 
  • Sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu 
  • Pinda’s: pinda’s zijn peulvruchten, maar in de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum vallen ze onder de noten.