Zoete

verleiding

Voor meer informatie over diabetes en suiker ga je naar​​ www.diabetesfonds.nl

Suiker is een koolhydraat dat in het lichaam wordt omgezet in glucose. Glucose is een belangrijke brandstof voor je hersenen, spieren en organen. Maar de pot suiker kun je laten staan, want je lichaam maakt zelf genoeg glucose uit andere dingen die je eet, zoals van brood, aardappelen, pasta en peulvruchten. Ook zit er van nature suiker in fruit, melk en sommige groenten.

Eten we te veel suiker?

Ja, Nederlanders eten gemiddeld per persoon 122 gram suiker per dag: 44 kilo per jaar! Dat is twee keer zoveel als wordt aanbevolen door de Wereldgezondheids-organisatie.

Zijn natuurlijke suikers beter?

Nee. ‘Natuurlijke’ suikers zoals honing, rietsuiker, agavesuiker, palmsuiker en ahornsiroop bevatten ongeveer evenveel calorieën als kristalsuiker en je lichaam ziet het verschil niet.

Krijg je van veel snoepen diabetes (suikerziekte)?

Van suiker op zich is niet bewezen dat je diabetes krijgt. Maar wel verhogen suikerhoudende producten, zoals bijvoorbeeld dranken, het risico. Uit onderzoek komt naar voren dat met name het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 met 20% vergroot. Dat begint al bij één blikje frisdrank per dag. 

Is suiker verslavend?

Suiker is niet lichamelijk verslavend, want het verandert de hersenen niet blijvend. Door suiker te eten maakt het brein wél de stof dopamine aan, wat even een lekker gevoel geeft. Daarom houden we zo van zoet.

Zijn zoetstoffen veilig?

Zoetstoffen die in voedingsmiddelen gebruikt mogen worden, hebben een E-nummer en zijn veilig. Bij een normaal eetpatroon krijg je er niet te veel van binnen. Ze zijn een handige vervanger van suiker, omdat er vaak geen calorieën in zitten. Ze hebben geen of weinig invloed op het bloedsuikergehalte. 

Tip 1

In sommige suiker­vervangers zitten wel gewoon calorieën. Bijvoorbeeld vanwege de vulstof die is toegevoegd. Wil je het zeker weten? Check het etiket.

Tip 2

Het woord ‘light’ betekent niet automatisch suiker­vrij. De term light mag op een verpakking staan als er óf 30 procent minder suiker in zit, óf 30 procent minder vet, óf 30 procent minder calorieën.

Tip 3

Wil je minderen met suiker en zoetstoffen in wat je drinkt? Denk dan eens aan een flesje water met een schijfje citroen of muntblaadjes erin. Toch een smaakje, en heel natuurlijk.

Goed

om te weten

Suiker wordt op verpakkingen niet alleen suiker genoemd. Andere namen voor suiker zijn onder andere druivensuiker, melksuiker, lactose, maltose, galactose, dextrose, maltodextrine, glucose, fructose, sucrose, sacharose en glucosestroop.

In appelsap zitten veel suikers, bijna zeven suiker­klontjes per glas. Dit zijn weliswaar de natuurlijke suikers uit appels, maar voor je lichaam maakt dat niet uit.

Het is zo makkelijk, je kind drinkpakjes meegeven voor op school. Maar: een pakje in de ochtend­pauze, middagpauze en na school zorgt al snel voor zo’n 12 tot 18 suikerklontjes per dag. Ook hier geldt; alles met mate!

Vaak staat op een verpakking ‘zonder toegevoegde suikers’, ‘ongezoet’of ‘gezoet met natuur­lijke zoet­stoffen’. Dit betekent alleen dat er geen extra suiker aan is toegevoegd. Veel van deze producten bevatten wel suikers van zichzelf.